Nieuwe behandeling Migraine met CGRP monoclonale antistoffen

Sinds kort is er een mogelijkheid om migraine te behandelen met antistoffen gericht tegen het eiwit Calcitonine Gene Related Proteïne (CGRP). Deze behandeling blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken en in de praktijk heel effectief te zijn met een aanzienlijke vermindering van hoofdpijndagen. De indicatie is voor de diagnose Chronische migraine en houdt in dat je meer dan 8 migraine aanvallen of meer dan 10 hoofdpijndagen per maand hebt. 

De farmaceuten zijn ook bezig om zo genaamde Hoog Frequente Episodische Migraine, wat betekent, dat je meer dan 4 migraine aanvallen per maand moet hebben, ook door de zorgverzekeraars vergoed te krijgen. De verwachting is dat een vergoeding door de zorgverzekeraars in de loop van 2023 zal plaatsvinden.

CGRP is een eiwit wat o.a. een functie heeft om bloedvaten te verwijden. Tijdens een migraine aanval ontstaat er een verwijding van bloedvaten, waar CGRP ook een rol speelt met daardoor vrijkomen van pijnstimulerende eiwitten. Deze vrijkomende pijnstimulerende eiwitten activeren pijnreceptoren van zenuwen in de hersenvliezen wat je hoofdpijn veroorzaakt. Door de CGRP werking te blokkeren, kan vaatverwijding voorkomen worden en werkt als een hoofdpijn profylactisch medicijn. De toediening geschied door subcutane injecties, die eens in de 4 weken toegediend moet worden. Het blokkeren van de werking van CGRP kan door de CGRP-receptor te blokkeren met het antistof erenumab (Aimovig®) of door het CGRP-eiwit te inactiveren met de medicijnen fremanezumab (Ajovy®) of galcanezumab (Emgality®).

De voorwaarden zijn, dat je minstens drie profylactische medicijnen gebruikt moet hebben, die geen positief effect hadden en je chronische migraine hebt. Daarna moeten 2 sessies Botox, butuline toxine A, behandelingen volgen. Indien dit ook geen positief resultaat oplevert, kom je in aanmerking voor de CGRP antistof behandeling.

Denk je in aanmerking te komen voor een behandeling met CGRP monoclonale antistoffen en ben je bekend met migraine dan kun je bij ons een afspraak maken.
 

Nieuwe behandeling Migraine met CGRP monoclonale antistoffen